SALMIAKKI
Tutkittiin kemian tunnilla kolmen hengen ryhmässä salmiakkia ja tehtiin siitä pieni työ.
Mitä salmiakki sisältää? Salmiakin kemia? Salmiakin eli ammoniumkloridin molekyylikaava on NH4Cl eli se sisältää typpeä, vetyä ja klooria.
Mitä salmiakkiin lisätään, kun tehdään makeisia?
Super Salmiakki -pastilleihin on lisätty ammoniumkloridin lisäksi sokeria, lakritsijauhetta, pintakäsittelyainetta, muunnettua tärkkelystä, sakeuttamisainetta, glukoosisiirappia ja pintakäsittelyainetta. Zahara- salmiakkijauheeseen on lisätty sokeria, lakritsijauhetta, pintakäsittelyainetta ja aromia.
Salmiakin historiaa:
Salmiakilla on pitkä historia. Fazerin salmiakki näki päivänvalon talvisodan aattona 1939. Fazerin aivan ensimmäinen salmiakki tuote oli Anisa. Anisa oli nimensä mukaisesti anisöljyllä maustettu. Makeisilla herkuttelu ei kuitenkaan ollut yleistä vielä 30-luvulla ja vain harva pääsi maistamaan salmiakkia ennen talvisodan syttymistä, joten salmiakin tarina pysähtyi vuosiksi ennen kuin se pääsi alkuunkaan.
40- ja 50- luvuilla eli sota-aikaan oli muutenkin pulaa peruselintarvikkeita, joten salmiakki sai odottaa todellista tulemista seuraaviin vuosikymmeniin.
60-luvulla Fazerin salmiakki teki paluun ja silloin Fazer salmiakki sai tutun punamustavalkoisen vinoneliökuosinsa.
70-luvulla karkkien syönti yleistyi. Super Salmiakki sai alkunsa rasiana 1971.
80-luvulla syntyi Ässä-sarjan esikoinen, Ässä Mix. Fazer osti Perellyltä pippurisen Tyrkisk Peberin 80-luvulla, mutta valmistus tapahtui vielä jonkin aikaa Tanskassa.
90-luvulla Fazer ja Chymos muodostivat salmiakkidynastian. 1993 Fazer osti Chymosin ja kaikki salmiakit koottiin samaan perheeseen. Lappeenrannasta tuli todellinen salmiakkikaupunki ja sinne asettui myös Fazerin salmiakin valmistus.
2000-luvulla syntyi Fazerin Salmiakkisuklaa ja Salmiakki-purkka.
Lähteet:
Tehtiin salmiakilla pari koetta. Ensiksi kokeiltiin onko salmiakissa typpeä. Tehtiin salmiakkijauheesta vesiliuos ja pantiin sitä 1 ml koeputkeen. Lisättiin sinne yksi natriumhydroksidirae. Lämmitettiin koeputkea ja asetettiin märkä pH.paperi koeputken suulle. pH-paperi muuttuu siniseksi tai vihreäksi, jos koe onnistuu. Meillä paperi muuttui siniseksi, joten koe onnistui ja salmiakki sisältää typpeä.
Toiseksi kokeiltiin, onko salmiakissa kloridia. Otettiin tutkittavaa liuosta kennoon jonkin verran ja lisättiin sinne hopeanitraattiliuosta. Jos muodostui valkoinen saostuma, näyte sisälsi kloridi-ioneja. Meillä muodostui saostuma, joten salmiakki sisältää kloridi-ioneja.
Salmiakin pH:n mittaus
pH näyttäisi olevan 5, eli salmiakki on lievästi hapanta.
Lopuksi kokeiltiin tehdä salmiakkia itse.
Salmiakin reaktioyhtälö on NH3 + HCl → NH4Cl
Pantiin ammoniakki ja suolahappoa kellolaseille ja kellolasit kuvun alle. Höyryt reagoivat ja synnyttivät valkoista jauhetta kartongille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti